Eten staat volop in de belangstelling. De Surinaamse thuiskeuken wordt in Nederland steeds bekender. Met Pom op het menu organiseert Imagine IC een tentoonstelling geheel gewijd aan het gerecht pom. In woord, geluid en beeld worden -van geschiedenis tot actualiteit- allerlei aspecten getoond die bij dit typisch Surinaamse gerecht horen. Want vraag een willekeurige Surinamer naar zijn lievelingseten en negen van de tien keer is het antwoord pom. Voor Surinamers is pom feesteten bij uitstek. Alle Surinaamse bevolkingsgroepen bereiden deze ovenschotel op geheel eigen wijze. Creolen, Hindoestanen, Moslims, Joden of Christenen, mannen en vrouwen: hun pom recepten worden van generatie op generatie overgeleverd. In Nederland wordt het gerecht als broodje pom steeds populairder. In de uitzending had ik op bezoek Karin Vaneker, ontwerper en bedenker van deze tentoonstelling een gepassioneerd iemand die nu zelfs er voor zorgt samen met top-koks dat Surinaams eten op de gastronomische kaart word geplaats. Erg intressant en zeker iets om in de toekomst te volgen.
Tuesday, August 07, 2007
Pom op het menu.
Eten staat volop in de belangstelling. De Surinaamse thuiskeuken wordt in Nederland steeds bekender. Met Pom op het menu organiseert Imagine IC een tentoonstelling geheel gewijd aan het gerecht pom. In woord, geluid en beeld worden -van geschiedenis tot actualiteit- allerlei aspecten getoond die bij dit typisch Surinaamse gerecht horen. Want vraag een willekeurige Surinamer naar zijn lievelingseten en negen van de tien keer is het antwoord pom. Voor Surinamers is pom feesteten bij uitstek. Alle Surinaamse bevolkingsgroepen bereiden deze ovenschotel op geheel eigen wijze. Creolen, Hindoestanen, Moslims, Joden of Christenen, mannen en vrouwen: hun pom recepten worden van generatie op generatie overgeleverd. In Nederland wordt het gerecht als broodje pom steeds populairder. In de uitzending had ik op bezoek Karin Vaneker, ontwerper en bedenker van deze tentoonstelling een gepassioneerd iemand die nu zelfs er voor zorgt samen met top-koks dat Surinaams eten op de gastronomische kaart word geplaats. Erg intressant en zeker iets om in de toekomst te volgen.